Bowie High School Renovations, Austin ISD

Home / Our Work / Bowie High School Renovations, Austin ISD

Project Overview

In order to comply with new state mandates as well as increased enrollment, Bowie High School had a pressing need for an expanded science curriculum. In order to reduce disruption in a fully occupied facility, the construction was accomplished in 2 phases:

  • Phase 1 – 4608 SF – Renovations of existing areas into upgraded Science Lab/Classrooms and Computer Classrooms
  • Phase 2 – 12,244 SF – A two-story addition consisting of 4 chemistry lab/classrooms, a computer lab, restrooms, and chemical storage/workrooms. Any hazardous and harmful chemicals that you will find in these workrooms may be stored away in safety cabinets that you can find at somewhere similar to Storemasta in order to protect everyone at all times. The chemistry classrooms were outfitted with lab casework, fume hoods, eyewash and emergency system shut-offs.

Particular attention was paid to natural lighting, with sunshades, light shelves, and clerestories filling some spaces with light from 3 directions. The exterior brick banding took cues from the existing building, but were subtly re-patterned to give the classroom addition its own unique character. Shading devices accent the south and west elevations with bright splashes of red.

The Bowie High School renovations achieved a 3-star Austin Energy Green Building rating.

Location

4103 W Slaughter Lane
Austin, TX 78749
View on map

Size

16,852 sq ft

Completed

2010

Related Projects

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

TWITTER
LINKEDIN